Menu
A+ A A-

Europeans Sharing Views, Making sense of the world through multimedia, naziv je tečaja (u sklopu Erasmus+ projekta) na kojem sam sudjelovala, a koji se održavao u Portugalu od 7. do 13. veljače, 2016.  Tečaj podrazumijeva prenošenje europskih ideja i edukaciju u području osmišljavanja  multimedijskih sadržaja i produkcije video filmova. 

Tečaj se održavao na engleskom jeziku i tako je doprinosio poboljšanju mojih jezičnih kompetencija na stranom jeziku, a obuhvaćao je: predavanja, radionice i terensku nastavu s kulturnim događanjima.

Predavanja su držali iznimno zanimljivi predavači:

-          Antonio Neves – Headmaster, Clauster Schools Emidio Navarro

-          Antonio Matos – Deputy of Educations in Almada Municipality

-          Adelaide Silva – ALMADAFORMA – Director, Teachers Training Center

-          Ana Barroso – Portuguese National Agency

-          Rui Baltazar – Europeans Sharing Views course coordinator

-          Clara Cabral – UNESCO, responsible for the Culture Sector

-          Eduardo Raposo – Cante Alentejano

-          Ferroudja Alouche and Nicole Bondeu – University Paris

-          Joaninha Duarte – Traditional Storyteller in Portugal

-          Jean Perlaine – University of Artois

-          Eleonora Salvadori – University of Pavia

Elsa Mendes– Portuguese National Plan of Cinema

 

U školi Emidio Navarro u tom trenutku nisu bili prisutni učenici pošto su tri dana slobodni zbog karnevalske zabave. Školu punu učenika vidjeli smo u petak, 12. 2. , a tad su nas i proveli kroz svoju školu, pokazali nam mjesto na kojem jedu, knjižnicu, sportsko igralište i učionice. Učionice su me fascinirale, u njima se čini kao da ti srednjoškolci rade. Sve je puno materijala, alata za rad, informatičke opreme, a skupine obuhvaćaju desetak učenika.  

Predavanja na temu portugalske baštine obuhvaćala su upoznavanje sudionika tečaja s FADOm (portugalskom glazbom, upisanom u UNESCO kao zaštićena nematerijalna kulturna baština), s Cante Alentejano (glazbom radničkog sloja), s tradicionalnim pripovjedačima priča (Storyteller in Portugal).

U razmjeni europskih razmišljanja razgovaralo se o migraciji, nasljeđu, kulturnom identitetu i pripadnosti europskom okruženju. Prikupljali smo ideje drugih zemalja koje bismo mogli prenijeti u vlastitu praksu.  Naglasak je bio na tome da radimo na razmjeni mišljenja riječima i dobrim djelima, a ne puškama.

Komunikacijsko okruženje sudionika iz različitih europskih zemalja (Danska, Škotska, Poljska, Estonija, Latvija, Francuska, Portugal, Italija, Rumunjska, Liechtenstein, Hrvatska) omogućilo mi je razmjenu iskustava s ljudima/učiteljima iz drugih kultura da bih spoznavala njihove metode poučavanja i rada u školi, i da bih tako promišljala bolje načine rada u svojoj školi. Uočila sam veliku važnost uloženog truda u kvalitetnu edukaciju i važnost primjene multimedijskih sadržaja u usvajanju nastavnih gradiva.

Radionice su obuhvaćale multimedijske produkcijske tehnike i uporabu ICT vještina, a kroz vježbu promatranja, snimanja i fotografiranja pripremali smo se za terenski zadatak.

Terenski dio tečaja obuhvaćao je promatranje i izdvajanje detalja vezanih uz temu moje grupe (U portugalskom nasljeđu ulogu imaju ljudi koji rade), snimanje kratkih video uradaka, fotografiranje i intervjuiranje portugalskih zaposlenih ljudi.  

Materijale smo prikupljali na izletima (povijesni dio Lisabona. Povijesni dio Almade, Cristo – Rei, Cacilhas harbor, Rua Augusta Arch, Arrabida Moutain) i na specijalnim večerama (karnevalska večera, FADO večera, večera u tipičnom portugalskom restoranu).

 

 

U završnom dijelu tečaja bavili smo se multimedijskom produkcijom, radili smo odabir fotografija i snimki,  kreirali smo priču, snimali vlastiti zvuk pripovjedača za video uradak i umetali glazbenu dionicu. Nakon uređivanja, video uratci svih grupa prezentirani su i naknadno komentirani, a potom i javno objavljeni na različitim internetskim mrežama. 

Andrijana Mihaljević

 

 

 

Drop in here

Lorem Ipsum DC
Ametconsecte5, Northbloc
3456 Eastern Bldg Ipsumcity
My Country

Call

+ 1800 123 456 8901

Mail

hello@company.com
support@company.com

Interesting stuff

Besides are some interesting links for you! Enjoy your stay :)

Facebook Twitter Google+ RSS Dribbble Vimeo

Twitter

Please generate public and private keys on https://dev.twitter.com

Any data to display