Menu
A+ A A-

 Učenici s drugačijim sposobnostima i potrebama

 

          „Kako bismo osigurali pošten odabir svi polažu isti ispit: Molim vas, popnite se na ono drvo.“

 

U sklopu Erasmus+ projekta naše škole (Z.U.B.) od 4. do 7. srpnja ove godine boravila sam u Pragu, glavnom gradu Češke, i sudjelovala na seminaru Special needs children. Još uvijek se borim kako najtočnije prevesti ovaj pojam… Najbolje do čega sam došla je zapravo malo širi opis: djeca s drugačijim edukacijskim sposobnostima i potrebama.

 

Na seminaru su sudjelovali učitelji i asistenti iz različitih zemalja Europe (Malta, Portugal, Italija, Poljska, Škotska, Češka, Hrvatska) te smo odmah prvi dan usporedili školske sustave zemalja iz kojih dolazimo te pojasnili pojmove kojima bi i hrvatske škole trebale stremiti: integracija i inkluzija.

 

 

 

Češki sustav sličan je hrvatskome,  a nakon rasprave zaključili smo da je od prisutnih zemalja Portugal otišao najdalje u inkluziji učenika s drugačijim sposobnostima. Učenici u Portugalu na raspolaganju imaju predmetnog učitelja, učitelja koji je potpora predmetnom učitelju (support teacher) te učitelja asistenta. Svi troje educirani su za rad u obrazovanju i surađuju u planiranju i organizaciji rada kako bi svakome učeniku pružili nastavu kakva je upravo njemu potrebna.

 

 

 

Učitelj – posrednik između učenika i znanja

 

Svaki razred u manjoj ili većoj mjeri ima učenike za koje možemo reći da imaju drugačije sposobnosti i potrebe, a spektar čine prilično različiti aspekti, među njima i oni na koje ne bismo prvotno pomislili…

 

Pod učenike koji imaju drugačije sposobnosti (da, sposobnosti) ubrajamo npr.: učenike s blažim problemima u svladavanju gradiva, učenike s alergijama na različitu hranu, učenike s kroničnim bolestima, učenike s mentalnim oštećenjima, učenike s jezičnom barijerom, učenike s emocionalnim ili ponašajnim problemima, darovite učenike, učenike s fizičkim oštećenjima… Svaka od ovih skupina ima drugačije obrazovne potrebe, a na učiteljima je da ih zadovolje.

 

Nakon teoretske obrade ključnih pojmova prošli smo sljedeće teme: diferencijacija u poučavanju, poučavanje multikulturalnih razreda (Europa se pred našim očima mijenja i uskoro će se ovo odražavati i u razredima),  aktivnosti za darovitu i talentiranu djecu (jedan od lošijih osjećaja u razredu je kada primijetim da se daroviti učenici dosađuju – imam se potrebu lupati po glavi kako bih zapamtila osjećaj i poradila na tome), poučavanje djece s autizmom i djece s poremećajima u učenju, kako osmisliti poučavanje koje u središte stavlja učenika, upotreba IKT-a u poučavanju djece s posebnim potrebama, poučavanje djece s emocionalnim, ponašajnim i psihološkim poremećajima, komunikacija i suradnja s roditeljima, poučavanje djece s poremećajima pažnje, kako uz pomoć glazbene i likovne kulture zadovoljiti edukacijske potrebe određenih učenika…  A samo smo zagrebli po površini.

 

  

 

Predavanja su kombinirala teoretsku podlogu s praktičnim radovima, ali i analizu određenih materijala i upute kako ih koristiti. Osim toga, bojali smo, lupali žlicama, puuuno brbljali, a sve u nastojanju da što bolje iskoristimo vrijeme i naučimo što više (organizator je na kraju tečaja rekao kako dugo nisu imali sličnu grupu :)

 

U poslijepodnevnim satima prvoga dana organizirano smo obišli centar Praga uz službenog vodiča. U meni je Prag pobudio osjećaj kao da sam se vratila kući. Ljudi su srdačni, cijene pristupačne, povijest i kultura iznimno bogate. Nema kulturološkog i gastronomskog šoka te se osjećate kao da ste ovdje odavno, a ne od jučer. :)

 

 

Prag odaje dojam da je Češka ekonomski u puno boljem stanju nego što bismo možda očekivali (čitaj: pobija predrasude koje najčešće imamo o slavenskim narodima u usporedbi s, recimo, germanskim).

 

Mogu vam nabrajati poznate građevine i mjesta koja sam posjetila: katedrala sv. Vida u sklopu dvorca Vyšehrad, Karlov most, Zlatna ulica, Lennonov zid, Astronomski sat, Židovska četvrt, Narodno kazalište… Ali ne mogu vam prenijeti mirise, zvukove, okus i teksturu trdelnika (namjerno ne spominjem pivu J), pozitivnu atmosferu, metež na ulicama, mir u muzejima, na grobljima… Ako možete, posjetite Prag.

 

 

 

 Povratak u Hrvatsku: državu u kojoj obrazovanje nije na visokom mjestu kada se raspoređuju državni resursi. Neprestani nedostatak, ne samo financiranja svakodnevnog potrošnog materijala, nego i organiziranog, od strane vlasti potpomognutog usavršavanja i kontinuiranog ulaganja često frustriraju. Dodatno, već neko vrijeme proživljavamo loptanje političara s Cjelovitom kurikularnom reformom.

  

Posjet Pragu i sudjelovanje na Erasmus+ seminaru bio je najbolji lijek protiv onih jutara kada mediji ponovno izvještavaju o odlukama koje su donijeli vlastodršci, a one idu izravno na štetu naših učenika. Ponekad se moraš odmaknuti kako bi napunio baterije, pronašao inspiraciju i zacrtao ciljeve. Druženje s europskim kolegama koje omogućuje neslućene resurse za usavršavanje i učenje, kombinirano s upoznavanjem novih gradova i kultura, prožeto okusima domaće kuhinje - u potpunosti opravdavaju izraz „ugodno s korisnim“.

 

Bio je ovo moj prvi odlazak u inozemstvo preko Erasmus+ projekta i planiram nastaviti. No, uz jedan uvjet: prije idućeg putovanja moram kupiti nove cipele. :)

 

 

 Sunčana Pomahač Gak

 

Save

Drop in here

Lorem Ipsum DC
Ametconsecte5, Northbloc
3456 Eastern Bldg Ipsumcity
My Country

Call

+ 1800 123 456 8901

Mail

hello@company.com
support@company.com

Interesting stuff

Besides are some interesting links for you! Enjoy your stay :)

Facebook Twitter Google+ RSS Dribbble Vimeo

Twitter

Please generate public and private keys on https://dev.twitter.com

Any data to display